Dijabetes tip 2. mitovi, poluistine i istine…

Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatka "bolne" i "opipljive" simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smešnih, pa i, usudilih bi se reći, primitivnih, rasprava i stavova.
U ljudskoj je prirodi biti znatiželjan i bojati se nečeg nepoznatog. Posebno taj strah dolazi do izražaja kada je "to nepoznato" i opasno. Setimo se mitova o munjama kao ljutnji bogova, priča pomoraca o morskim čudovištima koji su "bili krivi" za morske oluje. Mnogo je spiritualizma povezano sa ogledalom. Ne tako davno savremenici nisu verovali da je čovek stupio na mesec. Zanimljive su i neverice o "kutiji koja govori" (radio-uređaj). Dakle, zastrašujućim pričama pokušavamo popuniti prazninu kada ne znamo istinu, no sve to brzo nestaje pred naučno zasnovanom istinom s obzirom da jedino znanje nema alternative.


Etiologija dijabetesa tipa 2 je često pripisivana isključivo stresu i prevelikoj konzumaciji koncentrisanih ugljenih hidrata. Međutim, to je samo delom tačno. Povećan kalorijski unos te posledična debljina dovodi do insulinske rezistencije, odnosno otpornosti perifernih tkiva na delovanje insulina, što kod nekih ljudi ( "genetski determiniranih?") Dovodi do razvoja kompleksnog metaboličkog poremećaja znanog kao dijabetes tip 2. Ljudi koji preteruju sa "poslasticama" često imaju neuravnoteženu ishranu u smislu nedovoljnih nivo belančevina, vitamina i drugih hranjivih materija. Dakle "loše prehrambene navike" u smislu prevelikog konzumiranja koncentrisanih ugljenih hidrata direktno oštećuju zubnu gleđ, direktno ne "izazivaju" dijabetes tip 2. Naravno, preveliki kalorijski unos, uključujući i ekscesivna konzumiranja "poslastica" mogu dovesti do porasta telesne težine i debljine. Još uvek nije nedvosmisleno znasntveno utvrđena sama etiologija te bolesti, ali se smatra da su debljina uz, vrlo značajnu genetsku determinantu, najvažniji faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.
Shvatanje ishrane pacijenata sa dijabetesom tipa 2 kao "strašne, rigidne, ishrane dijabetičara" je gotovo neverovatno. "Diabetes diet" u biti nije stroga dijeta, već razume specifičan odabir hrane i rasporeda obroka u vezi sa principima terapije i fizičkom aktivnošću. I u ishrani pacijenata sa dijabetesom dominiraju ugljeni hidrati. Režim ishrane treba uskladiti s životom, poslom i aktivnosti svakog pojedinca. S tim u vezi potrebno je odabrati naprikladniju insulinsku terapiju ukoliko je indikovana. Zavisno da li se radi radno aktivnim, mlađim osobama koji nisu u mogućnosti imati "fiksna" vremena obroka, ili pacijentima s dijabetesom starije životne dobi, kojima je, eventualno, prikladnija insulinska "predmešana" terapija s obzirom na manji broj dnevnih aplikacija u odnosu na "basal bolus" terapijsku šemu. No, prehrana pacijenata sa povišenom telesnom težinom i dijabetesom tipa 2 sa dominantnom insulinskom rezistencijom je redukciona sa dovoljnom nivoom belančevina. Značajno je smanjiti i količinu i "frekvenciju" obroka, posebno stoga jer je uvrežen mit da "svaki dijabetičar mora jesti najmanje pet puta dnevno", što svakako ne odgovara istini za takve pacijente.
Dijabetes tip 2 u početku bolesti koja se leči "temeljnim merama" dakle, higijensko dijetetskim režimom koji uključuje pravilan sastav, broj i kalorijsku vrednost obroka, te fizičkom aktivnošću uz metformin kao temeljni lek često se neopravdano smatra "blagim i neozbiljnim dijabetesom". Važno je naglasiti da se radi o progresivnoj bolesti, gde postepeno dolazi do "sloma" kompenzacionih mehanizama, sa sporim, ali ozbiljnim razvojem hroničnih komplikacijama, te kasnijeg "slabijeg odgovora" i na "konzervativne mere" lečenja i terapijske postupke. Dakle, s obzirom na progresivni tok "evolucione krive" dijabetesa tipa 2, važno je biti istinito, pravilno informisan i razumeti osnovne postulate života s bolešću.

AKTIVNO SE BORITE PROTIV DIJABETESA KORISTEĆI

 

 

REGULEX KAPSULE!

 

EKSTRAKT MEDICINSKE GLJIVE COPRINUS COMATUS  STANDARDIZOVAN NA 30%  POLISAHARIDA

 

Povoljno deluje na regulaciju nivoa glukoze i lipida u krvi i sprečava  komplikacije dijabtetesne bolesti                                                  

                                                      

 

 - Regulex stručno mišljenje Farmaceutskog fakulteta.pdf

 

REZULTATI SAVREMENIH ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA PREPARATI GLJIVE COPRINUS COMATUS:

-  POBOLJŠAVAJU SEKRECIJU INSULINA STIMULACIJOM BETA ĆELIJA PANKREASA

-  POVEĆAVAJU OSETLJIVOST ĆELIJA NA DEJSTVO INSULINA

-  PRODUŽAVAJU VARENJE UGLJENIH HIDRATA U CREVIMA I SPREČAVAJU BRZ ULAZAK GLUKOZE U KRVOTOK

(Bailey C.J, 1984; Ding Z., 2010.; Han C., 2006; Han C., 2008; Han C., 2009)

 

AKTIVNE KOMPONENTE: 

- POLISAHARIDI

-  KOMATIN (4,5 DIHIDROKSI-2-METIOKSIBENZALDEHID)

- ERGOTIONIN                                             

INHIBIŠUĆI NEENZIMSKU GLIKOZILACIJU PROTEINA UZ IZRAŽENO ANTIOKSIDATIVNO DEJSTVO

REGULEX KAPSULE UBLAŽAVAJU  KOMPLIKACIJE DIJABETESA KAO ŠTO SU: GUBITAK VIDA, OTKAZIVANJE RADA BUBREGA, NEUROPATIJA, DIJABETIČNO STOPALO I OŠTEĆENJE KRVNIH SUDOVA KOJE DOVODI DO INFARKTA I ŠLOGA.

OSIM NAVEDENOG, DOKAZANO JE I DA AKTIVNI SASTOJCI GLJIVE SMANJUJU NIVO UKUPNOG HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA UZ PROTEKTIVNO DEJSTVO NA PANKREAS, JETRU I BUBREGE.

Doziranje: 2x1 kapsula mesec dana, zatim 1 kapsula dnevno

Ako se koristi uz postojeću terapiju antidijabeticima: 1 kapsula dnevno

 

Oprez: preosetljivost na sastojke proizvoda, kod osoba koji ga koriste uz postojeću terapiju antidijabeticima zbog moguće sledstvene  hipoglikemije (nizak nivo glukoze u krvi)

 

Uvoznik i distributer: International Trade System

Draže Pavlovića 8 Beograd, www.itsbeo.co.rs