(JEDINA) ZDRAVA FARBA ZA JAJA

Uskršnji praznici nam se približavaju a uz običaje farbanja jaja svake godine dolazi i dilema: koja boja je sigurna?

Na svim kesicama boje, bez obzira na to da li ih kupujete u prodavnici, na pijaci ili na kartonskim kutijama ispred pijace, naći ćete natpis: “neškodljivo” ili “prehrambena boja”. Međutim, kad na Uskrs počne razbijanje jaja a vi na belancetu ugledate sve nijanse duge, ne možete a da ne pomislite na hemiju koja se krije u farbi. Da li je ona zaista “neškodljiva”?

Nutricionisti kažu: ako niste sigurni da li je nešto dobro za ishranu – nemojte ga jesti. Zato vam donosimo rešenje: farbanje jaja prirodnim bojama. Ovo je svakako zdravije od hemijskih boja, a i proces farbanja je zanimljiviji i tradicionalniji, baš u duhu praznika. Osim toga, ovo je jedini način farbanja jaja tokom kojih jaja ne pucaju. Vodite računa da su najbolji rezultati na belim jajima a tamnija jaja daju drugačije nijanse boje.

Prvo izaberite i odredite namirnice koje ćete pretvoriti u “boju za jaja”:

  • 1 šolja naseckanog ljubičastog kupusa – plava (na belim jajima), zelena na tamnijim jajima
  • 1 šolja ili više spanaća ili koprive – zelena, zelenožuta
  • 1 šolja zamrznutih borovnica – plava, ljubičasta
  • 1 šolja ljuski od crvenog luka - ljubičasta ili crvena boja
  • 1 šolja ljuski od običnog crnog luka - na svetlijim jajima boja je narandžasta a na tamnijim crvenkasta ili smeđa
  • 1 šolja naseckane šargarepe - za narandžastu boju
  • 1 šolja narendane cvekle - na svetlijim jajima boja je roze, na tamnijim smeđa
  • 2 kašike kurkume - za žuta i žutozelena jaja
  • 1 šolja cvetova biljke neven - za žutu boju (cvetove nevena ne kuvati već samo potopiti tokom noći)
  • 3 kašike aleve paprike – za boju cigle

 

Kako se od ovih namirnica pravi boja: sipajte vodu u šerpu i dodajte neki od sastojaka koji smo gore naveli u odnosu jedna šolja povrća (začina) – jedna šolja vode. Kad provri, kuvajte na laganoj vatri pola sata. Boja u šerpi mora da bude tamnija od nijanse koju želite na jajima! Šerpu sa pripremljenom bojom ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Procedite i dodajte kašiku sirćeta u tečnost.

(U međuvremenu, jaja ste skuvali i takođe ih ohladili do sobne temperature).

U posebnu šerpu stavite jaja i prelijte ih bojom, tako da budu skroz potopljena. Jaja potopljena u farbu ostavite u frižider da odstoje dok ne budu ofarbana. Proces traje duže, najbolje je da jaja ostavite uveče u frižider i “setite” ih se tek sutradan.

Onda ih izvadite iz farbe i premažite sa malo ulja, zbog sjaja.

I to je sve:)