Osam pravila za trening po preporuci čoveka koji je od svih na čitavom svetu u najboljoj kondiciji

Košarkaši i fudbaleri možda i mogu da ispune slobodan deo godine ludovanjima i kasnonoćnim provodom, ali za vrhunske atletičare na polju Kros-fita  nema prostora za predah i usporeniji ritam. I mada su Reebok Kros-Fit igre tek nedavno okončane, i premda mnogi treneri preklinju svoje učesnike da predahnu na sedam dana – sportisti već merkaju 2016. godinu.

Stvari ove godine stoje baš tako za Bena Smita, šampiona Kros-Fita. On nanovo trenira u vlastitoj teretani, nazvanoj Kros-Fit Kripton, u Čezapiku, država Virdžinija, a osim toga on podučava i sprema se za nepoznato  - najuzbudljiviji a uobičajeni deo je taj što sportistu tu ne znaju u kojim će se to disciplinama takmičiti. Ove godine, odabrane discipline obuhvataju nošenje ruskog zvona teškog malo preko sto kilograma, penjanje uz uže bez upotrebe nogu, izvođenje stotine zgibova, sklekova i čučnjeva uz istovremeno nošenje prsluka sa teškim utegama.

Pa, šta to onda puki samrtnici mogu da nauče od momka koji bez pomeranja može da podine 270 kilograna i da pretrči 400 metara za manje od jednog minuta? Oni koji drže do treninga moraju da prate ovih osam strogih preporuka:

Trenirajte sa snažnijim sportistima 
"Posmatrajte ljude koji su bolji od vas samih i pokušajte da se prilagodite. Kros-Fitom sam počeo da se bavim 2006., a na prvim igrama sam učestvovao 2009. godine. Kako su godine prolazile, ja sam postajao sposoban da se nosim sa volumenom i intenzitetom kroz vežbu, a sakupljajući korisne savete od ljudi kako bih unapredio vlastiti način treniranja.."

 

Neka vam prosek nikada ne bude cilj
"Nećete se promeniti ili razviti ako pred sobom nemate izazov. Razvoj, kako su me učili, znači da uvek želite da se izmestite iz poznatog okruženja i vlastite zone komfora. Tokom treninga sam radio stvari koje su bivale teže od onih koje su bile deo Igara. Tako treba da se pripremate. Stavite se u situacije koje su neprijatnije. Stvar je u tome da trening učinite nešto težim – ali ne toliko teškim da zapravo ni ne možete to da postignute. “

 

Kada sumnjate, uradite pokret čitavim telom
"Ako bih mogao da uradim samo jedan pokret, uradio bih zahvat ‘raščisti i cimni se’. A ako možete da radite samo poteze sa telesnom težinom, ja bih vam preporučio da se držite čučnjeva u vazduhu, kombinacije sklekova i čučnjeva, vežbi ustajanja i zgibova na zabavnim mestima. Možete postati fit gde god da se nalazite.”

 

Vežbajte lukove mišića u teretani  
"Bolje se osećate čim krenete da se krećete. Ako mi se dogodi da osetim bol ili probadanje, to je stoga što nisam ispravno vežbao ili ustao iz neke pozicije. Ja onda spustim teret i pokrenem se – tada se osećam bolje. Takođe, vodite računa da dovoljno spavate. Tokom priprema za Igre, spavao sam osam do deset sati noću, što mi je pomoglo da povratim snagu i budem spreman da krenem u bitku.”

 

Saznajte koja vas to muzika pokreće
"Ne mogu da podnesem da mi neko vrišti u uši kad sam već umoran. Rok, metal, svi ti vrištavci, oni  nisu za mene. Veći deo vremena ja uživam uz kantri muziku dok vežbam. Ona me smiruje i drži u tom raspoloženju.”

 

Okružite se motivacijom  
"Ispred sebe uvek držim svakodnevne podsetnike kako bi zadržao ciljanu putanju, kako bih ostao motivisan i usredsređen. To mogu biti reči, izrazi, izreke, citati iz Biblije, video-zapisi. Zacrtajte cilj, šta god da taj cilj predstavlja, i svo to vreme pred očima držite te motivacione podsetnike pred očima. A onda, kada kucne čas da donesete odluku koja može da utiče na vaše ciljeve, izabraćete onaj podsetnik koji će vas odvesti što je bliže moguće baš tom cilju.”

 

Živite uravnotežen život
"Ne možete da dopustite da trening upravlja vašim životom. Volim da provodim vreme sa svojim prijateljima. Izlazimo tokom dana, vozimo pedaline, idemo na vožnju kajakom, na plivanje ili neke druge sportove. Morate da imate dobar  uvid u ono što je zaista važno u životu!”

 

Samom sebi budite najveći obožavatelj
"Ja sam oduvek sebi jedina osoba koja je očekivala da ću baš ja biti pobednik. Prethodnih godina uvek sam  zadobijao povrede. Nikada nisam bio neko od koga se na početku Igara očekivalo da pobedi. Ove godine sam bio zdrav i zaista, zaista sam verovao da mogu da pobedim.”