Opstipacija u letnjim mesecima

Opstipacija ili u narodu poznato kao zatvor, je veoma čest zdravstveni problem u letnjim mesecima, a naročito se javlja prilikom promene uobičajene dnevne rutine u ishrani tokom putovanja i odmora. Opstipacija se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Obično se pod opstipacijom podrazumeva manje od 3 stolice nedeljno. Stolica se u crevima zadržava tri do pet dana ili duže, oskudna je u količini, tvrđe konzistencije, teško se izbacuje, često praćena osećajem nedovoljnog pražnjenja i nakon izbacivanja. Prateći simptomi su: neprijatnost u donjem delu stomaka, nadimanje, pojačani vetrovi, gubitak apetita, malaksalost, ponekad i vrtoglavica i glavobolja uslovljene refleksnim mehanizmima i psihogenim uticajima.  Raspon normalnog pražnjenja creva je od 2-3 stolice dnevno do jedne stolice u tri dana . Normalna stolica mora da ima neke osnovne karakteristike kao što su da je formirana, braon boje, bez primesa krvi i sluzi u stolici niti oko nje. Svako odstupanje od pomenutog  može da govori u prilog postojanja opstipacije.

 

Ovo je vrlo čest poremećaj, na koji pacijent često ne obraćaja dovoljno pažnje, već kao glavnu tegobu navodi neki od pratećih simptoma, pa se tek na ponovljeno insistiranje lekara dobija podatak o kraćem ili dužem poremećaju u pražnjenju creva.

 

 

Zatvor može biti uzrokovan različitim uzrocima i može nastati bez primarnog uzroka  u organizmu, kao posledica nedovoljnog unosa hrane (npr. izrazito restriktivne dijete), loših navika u ishrani, nedovoljnog unosa tečnosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, nepovoljnih uslova života i rada, ili može biti posledica  i simptom nekog poremećaja u organizmu (prvi signal za postojanje nekih od zapaljenskih bolesti creva ,metaboličke bolesti, endokrini poremećaji, psihogeni poremećaji tipa depresije itd.). Iz navedenih razloga je neophodno utvrditi od kad pacijent ima zatvor, da li je praćen bolom u trbuhu i maloj karlici, da li u stolici ima krvi ili sluzi, da li se poremećaj odnosi samo na ritam pražnjenja ili ima i drugih tegoba, kakve su navike u ishrani, kakav je način života i rada osobe, da li i koje lekove uzima i kakav je emocionalni status.

 

U najvećem broju slučajeva opstipacije nije potrebna nikakva medikamentna terapija, već se poremećaj koriguje promenama navika u ishrani i načinu života.

 

Kod dugotrajne opstipacije nesvareni ostaci hrane se zadržavaju u crevima. Dolazi do nagomilavanja toksičnih produkata metabolizma u organizmu i do ispoljavanja njihovih štetnih dejstava. Neadekvatno pražnjenje može dovesti do pojave hemoroida. Na pojavu hemoroida utiču mnogi faktori ali su najčešći uzrok nasleđe, loša ishrana, sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, opstipacija, trudnoća, pojedine bolesti digestivnog sistema.

 

 

Dr Danka Grudić

Dom zdravlja MediGroup Dr Ristić