Kako konzumirati kurkumu?

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, spada među najzdravije biljke te vrste. Potiče iz Južne Azije i pruža  širok raspon zdravstvenih prednosti.

Kurkuma sadrži kurkumin, prepoznat kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, antibakterijska, antivirusna i antikancerogena svojstva. Ne postoji ni jedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za nivelisanje upala u telu od kurkume.

Kako konzumirati kurkumu?

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Kurkuma je topiva u ulju, što znači da je treba kombinovati sa nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih materija.

Priprema se najčešće sa organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (izbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), sa vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavetujte se sa lekarom.

Upotreba:

Konzumirajte kurkumu i crni biber kako bi maksimizirali svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%.

Ne uzimajte na prazan želudac.

Ako imate problem sa žuči, konsultujte svog lekara pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena, jer kurkuma takođe razređuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja kurkume?

Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

Takođe poznati recept dr C. Anderson: Pomešajte 1/4 kašičice kurkume sa 1/2 kašikice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomešajte u šoljici. Možete ovu smesu konzumirati samu, ali je i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, promešajte ih sa malo vode.

kako konzumirati kurkumu

Popularan je i čaj od kurkume:

1 šoljica tople  vode
¼ kašičice kurkume
Sok od pola limuna
Prstohvat cimeta (proizvoljno)
1/8 kašičice meda
kašikica kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašikica kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će potonuti na  dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Preporučuje  se da vodu popijete dok je još topla.

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašikice kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Ona  je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lepu žutu boju.Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike i kao prirodan pesticid.